Абу Даби – оазисът от бъдещето

Абу Даби е най-голямото от 7-те емирства, които образуват Обединените арабски емирства (ОАЕ) и негова столица. В буквален превод името му означава “Баща на газелата”.

Абу Даби може да се похвали с дълга плажна ивица – Южният залив се простира от Катарския полуостров до границата с емирство Дубай. Емирството е мечтана туристическа дестинация за всеки почитател на пищния лукс. И въпреки че често остава в сянката на прословутия си съсед Дубай, Абу Даби има с какво да се похвали. Широките булеварди, безкрайните небостъргачи, грандиозните лъскави постройки и белите плажове те пренасят в бъдещето, където всичко изглежда възможно. Усещането, че си попаднал в друг свят е съвсем истинско, особено когато се разхождаш по крайбрежния булевард и от едната страна се наслаждаваш на спокойствието на морската шир, а от другата страна те заслепява бляскава джунгла с милионите светини.

И въпреки ултрамодерния си облик, Абу Даби разполага и с паметници на културата, които привличат интереса на туристите. Безспорно най-величественият от тях е джамията Шейх Зайед, известна и като “Голямата джамия”. Това е най-големият мюсюлмански храм в Обединените арабски емирства. Величествената бяла постройка с 82 купола в монголски стил е дом на най-големия ръчно тъкан килим в света, намиращ се в молитвената зала, който може да побере 7 000 поклонника.

11-километровата плажна ивица на Абу Даби е мечтано място за тези, които предпочитат по цял ден да се излежават на плажа. Плиткият залив с кристална вода е идеалният избор за освежаване, тъй като температурите през деня понякога надвишават 40 градуса.

През последните години Абу Даби се сдоби със статут на световен спортен център – тук се провеждат турнири по тенис и голф, а също и автомобилни състезания от веригата Гран При, като несъмнено една от най-големите атракции е Ferrari World.

Забавления и приключения за всички възрасти ви очакват във Ferrari World — най-големият покрит парк за развлечения в света, както и първият такъв, посветен на Ферари. Сред атракциите е най-бързото скоростно влакче в света — Formula Rossa, чиято скорост достига 240 км/ч. Любителите на силни усещания могат да изпробват уменията си във високотехнологичния симулатор на състезания – такъв, какъвто ползват за тренировки пилотите от F1. За повдигане на адреналина можете да опитате и G-Force — ще бъдете изстреляни на височина 62 метра, откъдето пред вас ще се открие панорама към целия комплекс Yas Island, след което ще почувствате какво означава “свободно падане”. Феновете на прочутата италианска марка могат да разгледат богатата изложба от автомобили с модели от 1947 г. до наши дни. Атракционите в парка са над 20 на брой и включват 4-D кино, забавления за деца и за цялото семейство. В комплекса има и магазин за сувенири, както и заведения за хранене.

yas

Aквапарк Yas Waterworld се разпростира на площ с големина колкото 15 футболни игрища и предлага 43 атракции за туристите, пет от които са единствени по рода си. Водната пързалка „Торнадо“ е дълга 238 метра и позволява да й се насладят едновременно шест души. В аквапарка е създадена и най-високата изкуствена вълна за сърфиране. В дизайна на парка е заложена историята за „Изгубената перла“ и младото местно момиче Дана, което е тръгнало да я търси. Yas Waterworld е отворен всеки ден от 10.00 до 18.00 часа през зимата и от 10.00 до 20.00 часа през лятото, като едновременно може да приеме близо 6000 души.